20/5/12

IG: η τέχνη της στιγμής


Αυτό το αλισβερίσι στο instagram δεν μοιάζει με κανένα άλλο social media. Οταν σε ακολουθεί κάποιος εδώ, νιώθεις πραγματικά σπουδαίος! Είσαι καλλιτέχνης!
 1.       Στο instagram δεν ανοίγεις λογαριασμό αν δεν είσαι λίγο ψώνιο. Δηλαδή και να μην είσαι θα γίνεις. Γιατί ακόμη και με τα απλά φίλτρα που έχει η εφαρμογή, η κάλτσα σου που έχει πέσει στο πάτωμα θα μοιάζει με έργο τέχνης και η γυναίκα σου με το μαγιό της, φωτογραφία του Helmut Newton. Όλες οι θολές, κουνημένες φωτογραφίες σου εδώ πιάνουν τόπο. Είναι ποιοτικές! Είσαι φωτογράφος. Μεγάλος. Ναι, αν το πιστέψεις. Κι αν σε πιστέψουν κι οι άλλοι.
2.       Στο instagram είναι δύσκολο να μην κυνηγήσεις τα like. Κάποιοι μάλιστα μπαίνουν στις φωτογραφίες σου και σε παρακαλάνε να μπεις στις δικές τους και να κάνετε ανταλλαγή like. Είναι δύσκολο να φτάσεις στην popular page αν δεν είσαι ο Jamie Oliver ή αν δεν έχεις 10.000 followers. Που μας οδηγεί στο επόμενο point.
3.       Πώς αποκτάς followers. Πηδάς από προφίλ σε προφίλ σαν μελισσούλα. Κάνεις like, αφήνεις θετικά σχόλια. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν 150 εκατομμύρια λογαριασμοί, οπότε υπομονή να έχεις. Βέβαια υπάρχουν και τα hashtags. Αυτά που έχουν να κάνουν με το θέμα της φωτογραφίας και άλλα τα οποία δεν βγάζουν νόημα αλλά καλό είναι τα βάζεις. Π.χ. #iphoneography, ινσταχαμπ, ινσταγκρίς και ένα κατεβατό πράγματα, τα οποία μπορείς να προσθέσεις ό,τι ώρα θέλεις στα κόμμεντς.
4.       Αμα μπεις και πιάσεις το νόημα κολλάς. Βλέπεις την έμπνευση παντού γύρω σου. Βγάζεις φωτογραφίες συνεχώς. Τη μάνα σου, τις φακές, το συντριβάνι, τις σταγόνες πάνω στο τζάμι, το παιδί σου (ειδικό point  για τα παιδιά παρακάτω), το ξεστρωμένο σου κρεβάτι. Το άδειο ποτήρι. Το γεμάτο ποτήρι. Τον ουρανό. Μια μαργαρίτα. Τα νύχια σου.
5.       Κάποια Κινεζάκια ανεβάζουν φωτογραφίες από το πρωινό, το βραδινό, το δεκατιανό και το μεσημεριανό τους. Αραδιάζουν δηλαδή δέκα στρογγυλά πιάτια, ανεβαίνουν στην καρέκλα και βγάζουν φωτογραφία από ψηλά. Και σε δέκα λεπτά έχουν 3.000 like. Αυτοί βέβαια έχουν και καμιά εκαστοστή χιλιάδα followers οπότε και οι μισοί να μπουν να δουν τη φωτογραφία σου είσαι κερδισμένος.
6.       Αν θες να είσαι popular, βγάζεις φωτογραφίες τα παιδιά σου. Πολλές. Αν δεν έχεις παιδιά, βρίσκεις παιδιά και τα βγάζεις φωτογραφίες. Σε όλες τις πιθανές καθημερινές τους στιγμές. Ενώ λερώνονται με το μακαρόνι, ενώ κοιμούνται γαλήνια, ενώ παίζουν με τα κουβαδάκια. Τραβάς και ένα φίλτρο και έτοιμο το καδράκι. Γράφεις και μια συγκινητική λεπτομέρεια στα κόμμεντ και σπας τα κοντέρ.
7.       Εκτός από το Instagram υπάρχει και το webstagram, δηλαδή ένα site από το οποίο μπορείς να δεις τις φωτογραφίες, δεδομένου ότι ως τώρα αυτό γινόταν μόνο μέσω κινητού Iphone και πρόσφατα και android.  Αν και νομίζω ότι η όλη γοητεία του είναι ακριβώς επειδή είναι στο κινητό σου. Είναι άμεσο και χαρούμενο!
8.       Κατά τη γνώμη μου το ig δεν είναι για επαγγελματίες φωτογράφους, είναι για ημιεπαγγελματίες ή φτωχαδάκια σαν εμάς που θέλουμε να βγάλουμε το καλλιτεχνικό μας προφίλ και να νιώσουμε πως γίναμε αρτίστες. Βέβαια μπορείς να βγάλεις και λεφτά από εδώ. Και δεν μιλάω για το υπέρογκο ποσό με το οποιο εξαγόρασε το facebook το instagram, αλλά για το instacanvas, δηλαδή μια εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείς να παραγγείλεις φωτογραφίες τυπωμένες σε καμβά. Οι τιμές ξεκινάνε από 40 δολλάρια και ο φωτογραφός παίρνει το 20%. Not bad. Βέβαια υπάρχουν και άλλες εφαρμογές εκτύπωσης των φωτογραφιών. Εμένα μου αρέσει το stickygram που σου τυπώνει σε εννέα φωτογραφιών σε μαγνητάκια με 11 ευρώ.
9.       Μπορείς να ακολουθήσεις διάσημους! Εγώ έκανα το λάθος να ακολουθήσω τη Jessica Alba, η οποία κάθε τρεις και λίγο ποστάρει διαφόρα πιάτα με φαγητά, καθόλου καλλιτεχνικά τραβηγμένα και ποζάρει με διάφορους τύπους που εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω. Βέβαια ακολούθησα  και τον Σάκη, ο οποίος τώρα πρόσφατα όταν γυρνάει σπίτι του από το κέντρο βάζει κάτι φωτογραφίες ειδυλλιακές σε ξημερωμένους δρόμους και με τον ήλιο να ανατέλλει και φαντάζεσαι ένα νυσταγμένο Σάκη και πατάς like σαν υπνωτισμένη.
10.   Εμένα θα με βρεις ως mirelen, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω 97 φωτογραφίες, 22 followers ζωή να έχουν και 66 following. Ποστάρω ό,τι μου έρθει. Ευχαριστώ.

Και ανεκδοτάκι:
-Ω! Είσαι μοντέλο. Ποιό είναι το πρακτορείο σου;
-Το instagram.

18/5/12

Παράλληλα σύμπαντα

Μέρες τώρα προσπαθώ να γράψω κάτι αλλά κρατιέμαι. Φοβάμαι μη γυρίσεις και μου πεις «καλά που ζεις; Εδώ ο κόσμος χάνεται, κατέβα κάτω από το ροζ σύννεφό σου». Δεν είμαι φύσει αισιόδοξη. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Όμως αυτές οι μέρες είναι για μένα ροζ, χαρούμενες και ευτυχισμένες. Θέλω να σου γράψω τα τετριμμένα, τα μαμαδίστικα. Πως καταφέρνω τα μεσημέρια να τα κοιμίσω και τα δυο και να χαζέψω στο ίντερνετ. Πώς περνάμε τη μέρα μας,  με το μωρό στο σλινγκ και τη Δανάη να ζηλεύει με τον δικό της τρόπο: έχει επινοήσει μια φωνή κακιάς μάγισσας με την οποία μας μιλάει όταν προφανώς νιώθει κάπως αδικημένη. Πως το μωρό είναι στον αυτόματο όπως κάθε δεύτερο παιδί υποθέτω. Πως τις φαντάζομαι αργότερα αγαπημένες αδελφούλες να παίζουν μαζί και κάνω όνειρα για εκείνες. Ναι κάνω όνειρα, την ίδια στιγμή που η χώρα μας δεν έχει μέλλον. Που ενώ καταρρέει το σύμπαν, οι πολιτικοί μας δεν δίνουν δεκάρα κι εμείς ακόμη χειρότερα, γράφουμε ευφυολογήματα στο twitter ή πάμε καλεσμένοι στον Κωστόπουλο. Ζω στον μικρόκοσμο μου, εκεί όπου ακόμη λεφτά υπάρχουν, δουλειά υπάρχει και σπίτι υπάρχει και γύρω μου οι φίλες μου συνεχίζουν να κάνουν παιδιά, πρώτα και δεύτερα και μιλάνε και για άλλα θέματα εκτός από την κρίση. Νιώθω πως κάτι κάνω λάθος. Πως το παίζω αμέτοχη ενώ έχω κι εγώ μερίδα ευθύνης. Για όλες τις φορές που ψήφισα και για εκείνες που θα ψηφίσω στο μέλλον. Όμως δεν θα με κάνει κανείς να νιώθω τύψεις που ζω στο ευτυχισμένο παράλληλο σύμπαν μου. Λέω να μείνω κι άλλο εδω. 

2/5/12

Reading is Cool!!

Πριν από αρκετό καιρό είχα ανακαλύψει το site www.bookdepository.com από το οποίο μπορείς να αγοράσεις ξενόγλωσσα βιβλία και να σου τα στείλουν, οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς καθόλου μεταφορικά. Μάλιστα έχει έναν ωραίο χάρτη στην αρχική σελίδα που ανά πάσα στιγμή σε ενημερώνει ποιό βιβλιό αγοράζει κάποιος (ανώνυμα φυσικά) από κάθε χώρα. Είχα παραγγείλει το βιβλίο του Jamie Oliver που με μια σύντομη έρευνα μου ήρθε αρκετά πιο φθηνά από την ελληνική και την αγγλική έκδοση αν την αγόραζα από Ελλάδα. Και την προηγούμενη εβδομάδα παρέλαβα άλλη μια παραγγελία με παιδικά κυρίως βιβλία, μερικά για το βαφτηστήρι μου και μερικά για τη Δανάη. Πήρα 7 καταπληκτικά βιβλία με 28 ευρώ!!!

Για μένα αγόρασα ένα βιβλίο που λέγεται How to be an explorer of the world του Keri Smith
Το επέλεξα χωρίς να το γνωρίζω καθόλου, αρχικά από τον τίτλο και μετά ψάχνοντας λίγο στο ίντερνετ για αυτό, εντυπωσιασμένη από το στυλ του και το περιεχόμενό του.
Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να μας δείξει τη γοητεία της λεπτομέρειας, μας λέει να σταμάτησουμε ένα λεπτό από τις βιαστικές ζωές μας και να παρατηρήσουμε γύρω μας. Να κρατάμε σημειώσεις, να γράφουμε λίστες και να μην αφήνουμε τίποτα να ξεγλιστράει.
Κι επειδή έχω άπλετο χρόνο στη διάθεσή μου..... (εδώ γελάμε) αυτό το βιβλίο μπορείς να το διαβάζεις όπως θέλεις. Διαλέγεις τυχαία μια σελίδα και εμπνέεσαι ή κάνεις αυτό που σου λέει!!