19/2/06

Το Google καταστρέφει τη μνήμη


Όχι δεν κάνω προπαγάνδα κατά του αγαπημένου μου Google. Το Google είναι το σπιτάκι μου. Μπορώ να ψάχνω ώρες εκεί, να χάνομαι στις σελίδες του. Το αγαπώ πραγματικά, είναι ένας καλός φίλος μου. Όμως διάβασα κάτι σήμερα στο ΒΗΜΑgazino και με προβλημάτισε πολύ. Λέει, λοιπόν, ότι Aμερικάνοι ειδικοί λένε ότι η εξάρτησή μας από το διάσημο ψαχτήρι θα έχει σύντομα και επιπτώσεις. Σήμερα δεν υπάρχει λόγος να απομνημονεύεις πρωτεύουσες, μικρές λεπτομέρειες, ονόματα, ημερομηνίες. Με ένα κλικ στο Google έχεις όλες τις πληροφορίες μπροστά σου. Όμως έτσι, σε λίγα χρόνια, δεν θα χρειάζεται να θυμόμαστε τίποτα. Το μυαλό θα είναι άδειο δηλαδή; Ό,τι θέλει θα το βρίσκει τη στιγμή που το θέλει και μετά θα το πετά γιατί θα είναι σίγουρο ότι θα το ξαναβρεί μόλις το ζητήσει. Δεν είναι τρομακτικό; Η αλήθεια είναι ότι δεν αξίζει να συγκρατήσεις στη μνήμη σου πότε είχε γενέθλια ο Walt Disney, δεν προσβάλλεις κανέναν αν δεν το ξέρεις, όμως αν θέλεις να το γράψεις κάπου, να το αναφέρεις σε μια κουβέντα, θα το αναζητήσεις, ξέρεις που. Εντάξει εγώ δεν θα το ξεχάσω αυτό. Ο Walt Disney έχει γενέθλια την ίδια μέρα με εμένα. Ψάξε στο Google και θα με θυμηθείς.

1 σχόλιο:

monkeychilde είπε...

Το ίδιο έκανε και το κινητό με τον κατάλογο. Τα μόνα τηλέφωνα που θυμάμαι είναι αυτά που χρησιμοποιούσα πριν απο 10 χρόνια που δεν είχα κινητό. Είναι μι επέκταση του long-term memory που έχουμε.

Το ίδιο έκανε και το post-it note. Είναι μια επέκταση του short term memory που έχουμε.

Σκέψου τι έκανε η τεχνολογία της εκτύπωσης. Σκέψου ότι λίγους αιώνες πριν ένα μεγάλο μέρος της γνώσης και της λογοτεχνίας-ποίησης στηριζόταν σε απο-στόμα-σε-στόμα μετάδοση για να μη χαθεί.

Τέτοιες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το μυαλό και τη μνήμη μας. Το να επικαλεστεί κανείς ότι αποδυναμώνουν τη μνήμη είναι πολύ επιφανειακή αντιμετώπιση. Αφαιρούν φόρτο εργασίας από faculties του εγκεφάλου που ασχολούνταν με τη διαχείριση πληροφορίας και σου δίνουν περιθώριο να μεταφέρεις αυτό το φόρτο σε άλλα faculties που αφορούν την επεξεργασίας πληροφορίας.

Εν τέλει κάτι σαν το google επιδικνύει κάτι που ξέραμε και παλιότερα. Ότι δεν έχει νόημα να ασχολείσαι να απομνημονεύεις facts. Το νόημα είναι τι μπορεί να σκεφτείς επ'αυτών. (μια ιδέα που καλό θα ήταν να την καταλάβει και το υπουργείο παιδείας στη χώρα μας) Το ξέραμε και παλιότερα, τώρα το google κάνει τόσο εύκολη την αναζήτηση των facts που πλέον είναι πιο εμφανές.