8/2/06

Δεν διαβάζω πια


Δεν διαβάζω, δεν διαβάζω. Δεν είναι ότι δεν θέλω αλλά δεν μπορώ πια να διαβάσω. Διαβάζω μια σελίδα ενός βιβλίου σε δευτερόλεπτα σαν τα κινεζάκια. Και παίρνω το γενικό νόημα όμως χάνω τόσα πολλά. Σκανάρω τη σελίδα στο τσακ μπαμ και να τελείωσα. Μπαίνω στα blog και πάω πάνω κάτω με τα μάτια μου σαν να βιάζομαι. Σε δευτερόλεπτα έχω καταλάβει αν μου άρεσε αυτό που διάβασα, ή έτσι νομίζω. Δεν δίνω δεύτερη ευκαιρία. Βαριέμαι να κάτσω να δω μία μία τις λέξεις και να νιώσω το νόημα τους. Δεν είμαι καλά. Τα περνάω όλα επιφανειακά. Πάνε κι έρχονται στιγμές. Δεν μένει τίποτα. Τόσες σελίδες, τόσες σκέψεις φεύγουν, πετάνε. Κι εγώ τις περνάω με μια ματιά. Είναι πρόβλημα αυτό ιατρικό άραγε;

Προβληματίζομαι. Think fast read fast and then make a difference.

Έκανα ένα τεστ στο http://mindbluff.com/askread.htm και κοίτα τι μου έβγαλε:
«You read between 700 - 750 words per minute. Extremely efficient reading level. (The average rate is between 200 - 250 words per minute.) It is assumed that you did not skim the words nor fail to understand the meaning of what was read. » Να ανησυχήσω;

Θεέ μου δεν πάω καλά. Δεν θα προλάβω να διαβάσω το νόημα της ζωής. Τρώω τις λέξεις. Μάλλον δεν είναι διάβασμα αυτό αλλά εξερεύνηση της σελίδας. Είναι σαν να ξεκινάς να πας μια βόλτα και ξαφνικά αρχίζεις να τρέχεις για να δεις όσο περισσότερα πράγματα μπορείς. Αλλά δεν τα εκτιμάς, αυτό δεν ήθελες από την αρχή;

Να ήμουν πολυάσχολη, να πω. Στο ίντερνετ κυκλοφορούν τόσες συμβουλές για busy άτομα που θέλουν να διαβάζουν γρήγορα. Εγώ όμως το έχω έμφυτο και τώρα τελευταία παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Λες και μου έχουν πει «αυτό το μήνυμα θα αυτοκαταστραφεί, αστυνόμε Σαΐνη διάβασε το γρήγορα».

Φτάνει, ως εδώ. Θα διαβάσω αυτό που μόλις έγραψα συλλαβή προς συλλαβή. Και μετά θα λιποθυμήσω από την κούραση.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ego pali diavazo kai meta apo 3 selides anarotiemai...xm,ti legame? pou hmoun? sugkrato mono ta arxika kai sth sunexeia diavazo mhxanika. afairoumai. ksetyligo monh mou th sunexeia ths istorias. me th fantasia.

mirelen είπε...

και αυτό το κάνω κι εγώ...
μπορεί να διαβάζω σελίδες και να έχω το μυαλό μου αλλού...

Psipsinel είπε...

ke ego diavazo ipervolika grigora ke me enoxli afantasta. niotho oti trexo ....ena prama opos autous pou trone grigora ke tous les "eeee den tha sou klepsi kanenas to fai sou...irema me to paso sou"

Marina είπε...

Δεν θα πρωτοτυπήσω αν σου πώ πως και εγώ διαβάζω γρήγορα, σελίδα-σελίδα φεύγουν γρήγορα οι λέξεις και δυστυχώς ή ευτυχώς τα θυμάμαι κιόλας..δεν ξεχνώ..

Και κάτι άλλο. Το νόημα της ζωής που φοβάσαι μη δεν προλάβεις να το διαβάσεις, δεν διαβάζεται. Μόνο το ζείς.

vasvoe είπε...

χα χα, κι εγώ ανήκω σε αυτούς που διαβάζουν γρήγορα, έτσι νομίζω τουλάχιστον. θα κάνω το τεστ και θα δω. σε βρήκα από την ψιψινέλ, ωραία γράφεις!

mirelen είπε...

Vasvoe καλώς ήρθες στο σπιτικό μου. Κάνε το τεστ και πες μου. Η αλήθεια είναι ότι εγώ το έκανα πολύ επιπόλαια γι'αυτό και έβγαλε τέτοιο σκορ!