11/10/16

Στο ράφι (Οκτώβριος 2016)

Είπα να φτιάξω στήλη για το τι διαβάζουμε στο σπίτι και να την ονομάσουμε "τι διαβάζουμε" αλλά μεταξύ ύπνου και ξύπνιου χτες, σκέφτηκα να την πω 'στο ράφι" και τι σκ...α κειμενογράφος είμαι, αν δεν υπάρχει και ένα μικρό αστειάκι και υπονοούμενο. Στο κάτω κάτω, δική μου στήλη είναι, δικό μου blog, αυτά είναι τα βιβλία του μήνα μας.Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κανόνας για το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων στο σπίτι μας, αλλά υπάρχουν παντού βιβλία και ερεθίσματα για διάβασμα, οπότε κάτι θα σημαίνει όλο αυτό. Κάπως έτσι μεγάλωσα κι εγώ και δεν θυμάμαι καμία περίοδο της ζωής μου, από μια ηλικία και μετά, που δεν διάβαζα ένα βιβλίο. Για εμάς, είναι μια όμορφη συνήθεια, συνήθως κοντά στην ώρα του ύπνου. Πολλές φορές βέβαια και η Δανάη διαβάζει στη Μιράντα, που είναι ακόμη πιο γλυκό και θέλω να μπω στη μέση και να τις αποτελειώσω στα φιλιά.


Είναι πλέον και τόσο εύκολο να βρεις αυτό που θέλεις, στο internet, στις βιβλιοθήκες κλπ.


Από τότε που ανακάλυψα το Bookdepository το έχω ερωτευτεί. Έχει και μηδέν μεταφορικά, έρχεται και γρήγορα, έχει και αυτόν τον τέλειο χάρτη που δείχνει τις αγορές σε πραγματικό χρόνο, είναι τέλειο!! Συνήθως αγοράζω παιδικά βιβλία, δεν έχω συνηθίσει να διαβάζω τα δικά μου βιβλία σε άλλη γλώσσα από τα ελληνικά. Πριν από λίγες ημέρες, κάπου πήρε το μάτι μου για το βιβλίο αυτό και το ήξερα ότι το ήθελα στη βιβλιοθήκη μας.
Λέγεται THE DARK του Lemony Snicket, του γνωστού συγγραφέα (με ψευδώνυμο) των σούπερ βιβλίων A Series of Unfortunate Events (τα τρία πρώτα βιβλία θα γίνουν σειρά από το Netflix).Το θέμα του ύπνου ήταν πάντα φλέγον θέμα στο σπίτι μας και ψάχνοντας λίγο σε αυτό το blog υπάρχουν και τα πειστήρια, ιδιαίτερα σε όσα έγραφα από το 2009 έως και πέρυσι (!).Το βιβλίο είναι τόσο τρυφερό και πρωτότυπο. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.
Η Μιράντα, εξ ακοής, το έμαθε σχεδόν απ' έξω, στη δική μου ελληνική πρόχειρη μετάφραση και το διαβάζει μόνη της.

Τα τελευταία χρόνια κάνουμε πολλά πέρα δώθε στη βιβλιοθήκη, φορτωμένες βιβλία. Τον τελευταίο καιρό, δεν επεμβαίνω σχεδόν καθόλου στο ποια βιβλία θα διαλέξουν, απολαμβάνω την ώρα που είμαστε εκεί και αν δω κάτι που μου αρέσει, τους το δείχνω. Έχουν δικαίωμα να πάρουν 4 βιβλία η καθεμία και φυσικά να διαβάσουν όσα θέλουν όσο είμαστε εκεί.

Αυτή τη φορά, επέλεξαν αυτά:
Τα αγαπημένα του Αλέξανδρου


Αυτό που ταίριαξε με το THE DARK. Εξηγεί τι γίνεται όταν τα παιδιά κοιμούνται. (κάποιοι δουλεύουν, οι γονείς μπορεί να πάνε σινεμά, στα νοσοκομεία πάνε οι άρρωστοι κλπ).
Και αυτό που μοιάζει λίγο με spotting book και είμαι σίγουρη ότι η Δανάη το διάλεξε για αυτή τη σελίδα.


Πήραμε και αυτά
Εγώ διαβάζω το "Η υπέροχη φίλη μου" της Elena Ferrante, πάνω στην κατάλληλη στιγμή που έσκασε η αποκάλυψη του ποια είναι στην πραγματικότητα. (,Εν τάχει, το Ferrante είναι ψευδώνυμο και η συγγραφέας έχει κάνει τεράστια επιτυχία ενώ κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα. Ένας δημοσιογράφος έκανε μια ολίγον τι κίτρινη αποκάλυψη, βγάζοντας στη φόρα όλα τα οικονομικά μιας μεταφράστριας που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει γίνει πάμπλουτη τα τελευταία χρόνια, έχει αγοράσει σπίτια κλπ, και όλως τυχαίως συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο της Ferrante). Το βιβλίο είναι page turner, πολύ καλή αφήγηση αλλά το πάω πολύ αργά γιατί δεν προλαβαίνω να διαβάσω πολύ το βράδυ.Επίσης, αφού το έκανα στήλη για διαβάσματα, να και δυο εξαιρετικές σελίδες για ιδέες και νέα για το βιβλίο γενικότερα.
Don't ever read me με παρουσία και στο FB εδώ
So Little Sleeping and So much Reading 

Από το τελευταίο κέρδισα και ένα βιβλίο πρόσφατα σε ένα διαγωνισμό, το "Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο" της Shirley Jackson. Εκδόθηκε πρόσφατα από το Μεταίχμιο γιατί θα γίνει ταινία μέσα στο 2017. Θα μπει στα μελλοντικά διαβάσματά μου γιατί προηγούνται άλλα προς το παρόν.


Και μια αγαπημένη ιντερνετική φίλη, η Θάλεια, μεγάλη έμπνευση για μένα στα διαβάσματα και στα reading challenges, γράφει δύο φορές τον μήνα το All kids bookish στην Κόκκινη Αλεπού. Αν σας αρέσει έστω και ελάχιστα το διάβασμα με τα παιδιά, θα βρείτε τον εαυτό σας κάπου εκεί.


Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο Jonathan Coe, all time favorite, που με απογοήτευσε οικτρά με το 11 φέτος και ντροπή του, θα έρθει στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου, να είμαστε καλά, να στηθούμε σε καμιά ουρά να τον συναντήσουμε!
1 σχόλιο:

Crazy Tourists είπε...

Βιβλιοπροτάσεις; Σούπερ!! Θα το παρακολουθώ το ράφι σου, ιδίως τωρα που είμαστε στην αλλοδαπή και δεν εχω φυσική επαφή με βιβλία στα ελληνικά