12/11/16

Michelangelo Art Lab

Τα καταφέραμε και κάναμε πολύ σύντομα και το δεύτερο Art Lab με τους ζωγράφους. Έχω επιλέξει κάποιους συγκεκριμένους διάσημους ζωγράφους με τους οποίους μπορώ να "παίξω" αφού έχουν κάτι εντελώς ξεχωριστό στον τρόπο που ζωγράφιζαν.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Michelangelo.

Και φυσικά η παρουσίαση δεν μπορούσε να μην ξεκινήσει με αυτή τη φωτογραφία.
Στην πραγματικότητα και τα τέσσερα χελωνονιντζάκια έχουν ονόματα Ιταλών ζωγράφων της Αναγέννησης: Donatello, Leonardo, Michelangelo και Raphael.

Μιλήσαμε λίγο για τη ζωή του. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 6 και έζησε με μια άλλη οικογένεια με έναν πατέρα που η δουλειά του ήταν να κόβει πέτρες. Αυτό τον ενέπνευσε να γίνει γλύπτης.

Έγινε διάσημος για τα γλυπτά του (του έδειξα ορισμένα και φυσικά εισέπραξα γέλια για τα γυμνά αγάλματα) αλλά το έργο που έμεινε στην ιστορία ήταν η ζωγραφική του στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό.



Εκεί τον προσκάλεσε ο ίδιος ο Πάπας και του ανέθεσε την εικονογράφηση. Ο Michelangelo ζωγράφισε επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την οροφή. Ήταν ξαπλωμένος πάνω σε δοκάρια.

Συζητήσαμε πόσο δύσκολο ήταν αυτό. Αν πήγαινε τουαλέτα (!), αν έτρωγε, αν κοιμόταν, είχε φως για να βλέπει ή κεριά, αν ήταν κουραστικό να ζωγραφίζεις ξαπλωμένος.

Ένας τρόπος υπήρχε για να το μάθουμε! Να ζωγραφίσουν και τα κορίτσια ξαπλωμένα!
Είχα προνοήσει και είχα κολλήσει κάτω από τις καρέκλες τους λευκές σελίδες, του έδωσα μαρκαδόρους και ένα μαξιλάρι και ξάπλωσαν στο πάτωμα για να ζωγραφίσουν!

Ρίξαμε πολύ γέλιο!






Μπορούσαν να ζωγραφίσουν ότι θέλουν και μετά έπαιρνα τις ζωγραφιές τους και τις κολλούσα στο κανονικό ταβάνι για να κάνουμε άλλο ένα simulation!

Στη συνέχεια, τους έδειξα μια από τις πιο διάσημες τοιχογραφίες του στο έργο της Καπέλα Σιξτίνα, τη Δημιουργία του Αδάμ. 





Τους ζήτησα να αναπαράγουν το στιγμιότυπο με τα χέρια με τον δικό τους τρόπο! Ο Θεός δίνει ζωή στον Αδάμ. Δεν ήταν εύκολο!










Και για το τέλος, επειδή ο Michelangelo ήταν πάνω από όλα γλύπτης, κάναμε γλυπτική!
Χρησιμοποιήσαμε μερικά σαπούνια και ξυλάκια που είχα κάνει μυτερά στην άκρη αλλά και οδοντογλυφίδες. Νομίζω ότι το σαπούνι ήταν πιο κοντά στη γλυπτική από την πλαστελίνη και τον πηλό. Το σαπουνάκι έγινε δωράκι για το σπίτι!








2 σχόλια:

Crazy Tourists είπε...

Ειλικρινά, αν ήμουν στην Ελλάδα θα ερχομουν κι εγώ! Η ιδέα σου ειναι φανταστική, η εκτέλεση απίθανη! Θα σε αντιγραψουμε κι εμείς, λιγο να μεγαλώσει ακομα η μικρή μου και θα γίνει χαμός!

Unknown είπε...

Ouaou pounds elege ki o varoufakis
Bravo!!!