22/4/15

Κάτι που θα ήθελα να βρω στη σχολική τσάντα των παιδιών μου!

Τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται η Δανάη θα πάει Δημοτικό. Από ότι ψυχανεμίζομαι ήδη τα πράγματα είναι σκούρα! Διάβασμα, ασκήσεις και όλα καινούρια. Αντιστέκομαι σε όλα αυτά και προσπαθώ να την κάνω να δει το σχολείο σαν "μέσο". Εκεί θα μάθει πράγματα που θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εκτός του σχολείου. Δηλαδή όλες οι γνώσεις που θα τις κάνουν κλικ θα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη μόλις βγαίνουμε από την αυλή του σχολείου. Φυσικά θα υπάρχουν και βαθμοί και τεστ και εξετάσεις. Υποθέτω πως θα πρέπει να κρατήσει ένα επίπεδο αλλά πόσο σημαντικό είναι να γράφεις κάτι που δεν το έχεις καταλάβει; Και δεν θα το θυμάσαι καν τα επόμενα χρόνια; Θυμάμαι ακόμη φράσεις από την Ιστορία Δέσμης, το βιβλίο που κατάπια 2 φορές για να γράψω 19 και τελικά να μην καταφέρω να περάσω εκεί που ήθελα.
Σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό το γράμμα μιας δασκάλας. Στην Αμερική γράφουν κι εκεί κάτι τεστ αυτή την εποχή. Τρελάθηκα! Χίλια μπράβο στη δασκάλα! Μακάρι να βρίσκαμε κάτι παρόμοιο μέσα στις τσάντες όλων των παιδιών που ξεκινάνε σύντομα εξετάσεις. Το μετέφρασα πρόχειρα. Στην φωτογραφία υπάρχει το πρωτότυπο. Υπάρχει ελπίδα!


Την επόμενη εβδομάδα θα πάρεις μέρος στο τεστ Μαθηματικών και Ανάγνωσης. Ξέρω πόσο σκληρά έχεις δουλέψει αλλά υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ξέρεις:

Το τεστ δεν έχει να κάνει με όλα αυτά που σε κάνουν ιδιαίτερο και μοναδικό. Οι άνθρωποι που φτιάχνουν αυτά τα τεστ και τα βαθμολογούν δεν σε γνωρίζουν όπως σε γνωρίζω εγώ και σίγουρα δεν σε γνωρίζουν όπως σε ξέρει η οικογένειά σου.

Δεν ξέρουν ότι κάποιοι από εσάς μιλάνε δυο γλώσσες ή ότι σου αρέσει να τραγουδάς και να ζωγραφίζεις. Δεν έχουν δει το φυσικό ταλέντο που έχεις στο να χορεύεις. Δεν ξέρουν ότι οι φίλοι σου βασίζονται πάνω σου, ότι το γέλιο σου φωτίζει την πιο σκοτεινή ημέρα ή ότι το πρόσωπό σου γίνεται κόκκινο όταν ντρέπεσαι. Δεν ξέρουν ότι ασχολείσαι με τον αθλητισμό, αναρωτιέσαι για το μέλλον και καμιά φορά βοηθάς τον μικρό σου αδελφό ή αδελφή μετά το σχολείο. Δεν ξέρουν ότι είσαι καλός, αξιόπιστος, προσεκτικός και κάθε ημέρα προσπαθείς για το καλύτερο.

Η βαθμολογία που θα πάρεις στις εξετάσεις θα σου πει κάτι αλλά δεν θα σου πει τα πάντα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είναι κανείς έξυπνος. Είσαι έξυπνος. Είσαι το φως που φωτίζει την ημέρα μου. Γι’ αυτό όσο προετοιμάζεσαι για το τεστ, θυμήσου ότι δεν υπάρχει τρόπος να τεστάρει κανείς όλα τα υπέροχα πράγματα που σε κάνουν να είσαι ΕΣΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: