17/3/06

Billy the Great!


Όταν η δασκάλα ζήτησε στην τάξη του Βασίλη να γράψουν μια μικρή έκθεση για έναν μουσικό ή ένα άγαλμα ή έναν πίνακα που γνωρίζουν, εκείνος έγραψε για τον Μίκη Θεοδωράκη. Μόνο που έκανε, λέει, λάθος και έγραψε «Θοδωράκης», παρέλειψε το «ε». Και μετά μας κούφανε όλους ομαδικά.

Ο Βασίλης διαβάζει «τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», λύνει sudoku πριν κοιμηθεί και κάνει μαθηματικές πράξεις στο μυαλό του σε χρόνο dt. Απλά αν του βάλεις να κάνει μια αφαίρεση ή μια πρόσθεση θα σου ζητήσει να έχει αποτέλεσμα πάνω από εκατό. Πηγαίνει στον Πανελλήνιο κάθε Σάββατο και Κυριακή και μερικές φορές την εβδομάδα ακολουθεί τον μπαμπά του στην οικοδομή να επιβλέψουν μαζί τις εργασίες.

Όταν έρχεται σπίτι μου παίζει στον υπολογιστή μου και μου λέει «πάτα λίγο την έναρξη (στα Windows) να μπούμε στο ίντερνετ.». Ο Βασίλης είναι από τα πιο έξυπνα παιδιά που ξέρω, είναι το ανιψάκι μου, ο αδερφός της Παναγιώτας. Πάει Δευτέρα Δημοτικού και θέλει λέει να γίνει ψυχολόγος για παιδιά. Έτσι μου είπε, δηλαδή, την τελευταία φορά. Το έχω ζήσει από τις πρώτες μέρες που ήρθε στον κόσμο και έχω γιορτάσει μαζί του σχεδόν όλα τα γενέθλια, από εκείνα της πρώτης εβδομάδας, όταν με μια φίλη μου του πήγαμε μια μικρή παστούλα με ένα κεράκι μέχρι πέρυσι που γιόρτασε μαζί με την τσακαλοπαρέα του σε έναν παιδότοπο.

Ο Βασίλης έχει απορίες συνεχώς. Μια μέρα είδε κολλημένο στην πόρτα της εξώπορτας ένα χαρτί που έλεγε ότι ψέκασαν για απολύμανση με ένα φάρμακο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Γεωργίας. «Από εκεί είναι ένας συμμαθητής μου», είπε. Από τη Γεωργία, η τάξη του Βασίλη έχει πολλούς αλλοδαπούς. Χα χα αστείος ο συνειρμός ενός μικρού παιδιού.

Δεν ξέρω αν "φταίει" το γεγονός ότι και οι δύο γονείς του είναι φιλόλογοι και έχουν πολλά βιβλία στο σπίτι, δεν ξέρω αν αυτό το παιδί θα γίνει διάνοια κάποια μέρα, ξέρω πως αν ήταν στην Αμερική θα περνούσε μερικές βαθμίδες εκπαίδευσης και θα πήγαινε σήμερα Γυμνάσιο.

Όμως καλύτερα έτσι. Ζει την παιδική του ηλικία και την χαίρεται. Μπορεί να συζητήσει άνετα με έναν ενήλικο και να το στριμώξει στην γωνία. Μπορεί να σε κάνει να γελάσεις. Να σε κερδίσει στο σκάκι. Να κάνει high score στο Super Mario και να θυμάται σε πιο λεπτό του αγώνα έβαλε γκολ ο τάδε, πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος της αγαπημένης του ομάδας. Και πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε.

Τον αγαπώ πάρα πολύ και χαίρομαι να τον βλέπω να μεγαλώνει και να μαθαίνει τον κόσμο. Τον φοβάμαι και λίγο που είναι τόσο σοφός σε τόσο μικρή ηλικία. Θα μου φανεί χρήσιμος αργότερα. Σε λίγα χρόνια θα παίρνει την αδελφούλα του και θα πηγαίνουν βόλτες μαζί. Αν είναι αγαπημένοι σήμερα; Ε πέφτει που και που λίγο ξύλο αλλά έτσι είναι αυτά. Εξάλλου παιδιά είναι!

4 σχόλια:

YO!Reeka's είπε...

Χα!Έξυπνη φατσούλα έχει ο ανηψιός σου!

mirelen είπε...

Ναι! Ναι!

Ανώνυμος είπε...

a ton exw gnwrisei kai egw!!!ontws sas epibevaiwnw oti einai paneksipnos kai poli glikoulis!!eyxomai oti kalitero gi auton

ThinkaGeek είπε...

paneksipnos o billy kai tha ginei programmatistis na mou to thimitheite ....